050 3380 682 / ​010 2740650 info@fixfort.fi

Seinien maalaus, lattialistojen uusiminen, kylpyhuoneen- ja wc:n laatoitusten uusiminen, vanhojen peiliovien kunnostus. Toimeksianto Helsingin Ilmarinkadun 36 m2 yksiöön oli selkeä. Pintojen uusimisella ja kylpyhuoneen ja vessan uudelleen laatoittamalla saataisiin vuokralle menevä asunto loistokuntoon uusille vuokralaisille. Koska asuntoa oli viimeksi remontoitu parikymmentä vuotta sitten, otettiin purettavista laatoituksista asbestinäytteet, toimitettiin näytteet laboratorioon tutkittaviksi ja tehtiin työstä yksityiskohtainen remontointisuunnitelma luvan saamiseksi taloyhtiöltä. Kirjalliseen pienremontointisopimukseen kirjattiin työn arvioiduksi kestoksi 1 kk aloituksesta.

Asbestikartoitus näytti negatiivista ja kun taloyhtiön lupa aloitukseen saatiin, työt päästiin aloittamaan 20.5.2018, alkuperäisen suunnitelman mukaan valmista piti olla viimeistään 15.5 jolloin uusien vuokralaisten oli määrä muuttaa sisään. Purkutöissä ei ilmennyt mitään poikkeuksellista. Vanhojen lattialistojen irrotuksessa seinän rappaus karisi alas, kuten tavallista, ja kylpyhuoneen seinät olivat joka suuntaan vinot – kuten tavallista. Näistä selvittäisiin oikaisemalla, tasoittamalla ja paikkaamalla, ei siis mitään suurempaa ongelmaa tässäkään vaiheessa. Purkutöiden jälkeen päätettiin tehdä maalaustyöt ensin ja vedeneristys- ja laatoitustyöt viimeiseksi.

Alun perin kylpyhuone oli vain osittain laatoitettu, n. 2 mm. korkeuteen ja pinnassa kulkevat vesiputket oli koteloitu niin, että laatoitus oli kiinnitetty koteloinnin päälle ja muodosti kulmia ja tasoja huoneen kahdella seinällä moneen suuntaan. Lattiassa oleva viemäriputki oli jäänyt niin ylös, että kaatoa pesualtaan kohdalla oli yli 40 mm metrin matkalla. No siitäkin selvittäisiin tasoittamalla, koska lattian korkeutta oli vara nostaa.

Huonekorkeutta kylpyhuoneella oli 2850 mm. Vanhat koteloinnit purettiin ja kylpyhuoneen katto laskettiin niin, että uusi huonekorkeus jäi 2500 millimetriin. Vanhasta lattiakaivosta ei löytynyt mitään merkintää valmistajasta, joten kaivo päätettiin piikata irti ja vaihtaa uuteen, johon kiristysrengas vesieristyksen laippaa varten saataisiin varmasti kiinni oikeaoppisesti. Lattialämmitystä vanhassa kylpyhuoneessa ei ollut, joten se päätettiin tehdä samalla kertaa.

Aikataulussa pysyminen alkoi remontin osalta näyttää kriittiseltä, joten töitä tehtiin helatorstaista ja äitienpäivästä välittämättä. Tätä ei tietenkään taloyhtiössä katsottu hyvällä, mutta suuremmilta valituksilta kuitenkin säästyttiin. Kylpyhuoneen seinät levytettiin uudelleen, wedi-vedeneristyslevyllä jolloin saatiin seinät oikaistua ja vedeneristettyä samalla kertaa. Vedeneristyksen jälkeen seinät ja lattia laatoitettiin ja aloitettiin kylpyhuoneen kalusteiden asennus paikoilleen.

Sitten alkoivat vaikeudet. Suihkua asennettaessa putkiasentajalla halkesi laatta. Haljennutta laattaa irrotettaessa halkesi myös toinen, joten ei auttanut muu kuin vaihtaa haljenneet laatat uusiin ja samalla korjata niiltä osin vesieriste. Kuivumisajan jälkeen uusi yritys ja tällä kertaa onnistuneesti, mutta pesuallasta kiinnitettäessä laatta jälleen halki ! Taas sama operaatio uudelleen. Ja aikaa kului. Vuokralaisilla oli kiire päästä asumaan, koska vanha asunto oli saatava tyhjäksi. Ei auttanut muu kuin tarjota/ostaa vuokralaisille hotelliasunto, kunnes saataisiin kylpyhuone kuntoon.

Maalaustöiden viimeistelykin oli vielä vähän kesken, mutta lopulta, perjantaina 19.5.2018 kaikki oli valmista loppusiivousta myöten ja vuokralaiset pääsivät asuntoon. Tavarat oli tosin tuotu jo aikaisemmin,  niin taloksi asettuminen kävi helposti.

Viimeinen yllätys remontista tuli vielä lopputarkastuksen yhteydessä. Wedi-levyt 12,5 mm, oli väärin kiinnitetty. Levyjä on useampaa eri paksuutta ja nyt käytettiin siis 12,5 mm levyjä. Näille on oma kiinnikkeensä, mutta tämä ohuempi levy olisi kiinnikkeiden lisäksi pitänyt kiinnittää seinään lisäksi vähintään 75% laastikiinnityksellä. Huolimattomuus ohjeiden lukemisessa kostautui ja oli syynä myös laattojen halkeilemiseen. Jos olisi käytetty 20 mm levyä, olisi kaikki ollut kunnossa. Paksummalle levylle laastikiinnitystä ei tarvita.

Vahinkoja ja erehdyksiä sattuu, varsinkin kun käytetään itselle uusia materiaaleja tai työmenetelmiä. Tällä kertaa virhe tehtiin Wedi-levyn kiinnitysohjeiden lukemisessa. Oikealla rivillä pysyminen ohjeistuksessa olisi säästänyt monelta harmilta. Nyt kylpyhuone puretaan ja korjataan takuutyönä ohjeistuksen mukaiseksi heinäkuun ensimmäisellä viikolla 2018.