050 3380 682 / ​010 2740650 info@fixfort.fi

Keittiöremontti, kylpyhuoneremontti, kodin pintojen maalaus tai tapetointi, lattiapintojen uusiminen tai pelkkä perusteellinen siivous. Kaikki maksaa ja on aika-ajoin välttämätöntä asunnon arvon ja asuttavuuden säilyttämiseksi.

Mitä remontti maksaa on ensimmäinen kysymys, joka remonttifirmalle esitetään, kun remonttia aletaan suunnitella. Kysymykseen on helppo vastata. Remontti on osapuilleen saman hintainen kuin auto. Halvimmillaan remontin – tai auton – saa muutamalla satasella, kalleimmillaan (arvoasunnon) remontti voi tulla maksamaan jopa 250 000 €. Kaikki on suhteellista ja remontin kustannukset kannattaa aina suhteuttaa asunnon arvoon ennen ja jälkeen. Parhaimmillaan voi täysin uusitun asunnon neliöhinta jopa tuplaantua riippuen alkutilanteesta, asunnon sijainnista ja käytetyistä materiaaleista. Nyrkkisääntönä voi kuitenkin pitää, että remonttiin käytetyn euron saa 2 – 3 kertaisena takaisin, jos asunnon laittaa myyntiin remontin jälkeen. Kymppitonnin uhrauksella voi parhaimmillaan odottaa siis 20 – 30 tuhannen euron arvonlisäystä asunnolle. Poikkeustapauksessa voi tietysti ajatella niinkin, ettei kustannuksilla ole merkitystä, jos esim. halutaan säilyttää ja entisöidä itselle korvaamattoman arvokas kohde joka tapauksessa.

Kalleimmat neliöt löytyvät asunnoissa aina kylpyhuoneesta ja keittiöstä. Keittiökoneet nostavat pienenkin keittiön (neliö)hintaa huomattavasti muihin huoneisiin verrattuna ja  kylpyhuone vaatii aina paljon pohjatyötä ja materiaaleja (tasoitteet, vedeneristeet, laatat) ennen kuin päästään asentamaan kalusteita paikoilleen. Pienen keittiön voi halvimmillaan saada koneineen asennettuna n. 5000 euron hintaan, mutta  edullisen keittiönkin keskihinta on useimmiten lähempänä 7 000 euroa. Kalleimmillaan, parhailla mahdollisilla koneilla ja materiaaleilla rakennettu keittiö voi maksaa 30 – 40 000 €.

Suuren työmäärän ja suhteessa kalliiden materiaalien vuoksi kylpyhuoneen remontointi on aina kallista. Jo pienen, 4 -5 m2 , kylpyhuoneen remontoinnissa voi varautua edullisimmillaankin 10 – 15 000 euron kustannuksiin. Jo purkutyö vie aikaa ja tuottaa paljon jätettä, joka on kuljetettava pois. Jos työssä päästään siihen, että vain vesieristykset ja laatoitukset uusitaan, voi kustannus jäädä vähän alemmaksi, mutta useimmiten on uusittava lattiakaivo, korjattava kaadot, asennettava liitännät pesukoneelle, asennettava laatoituksen alle lattialämmitys ja uusittava suihku ym. kalusteet, jolloin 15 000 € on realismia edullisenkin kylpyhuoneen uusimisessa, mukaanluettuina sähkömiehen ja putkimiehen  työt. Suuremmissa, parhailla mahdollisilla materiaaleilla toteutettuna kylpyhuoneen hinnaksi tulee helposti 25 000 €.

Muiden huoneiden osalta remonttikustannusten laskeminen ja kustannuksissa säästäminen on aivan kiinni materiaalivalinnoista. Työn hinta pysyy vakiona n. 30 – 50 €/h tekijästä riippuen, mutta materiaaleissa hinnanerot ovat maaleja lukuun ottamatta huomattavat. Tee Itse-lehti testasi vastikään, kannattaako valita edullinen, keskihintainen, vai kallis maali maalaustyöhön. Lopputulos oli, että kallista maalia kuluin peittävän lopputuloksen saamiseksi vähemmän niin, että hinnanero halpaan ja keskihintaiseen maaliin verrattuna oli lopulta mitätön. Lisäksi kallis maalipinta kestää hyvin myös pyyhkimistä. Maalin laadussa ei siis kannata säästää.

Summa summarum, yksiselitteisesti ei remontin hintaa voi kohdetta näkemättä laskea. Jokainen kohde on omanlaisensa ja  materiaalivalinnat vaikuttavat lopulliseen hintaan neliömäärien mukaisesti. Omalla työllä kustannuksia useimmiten karsia, ainakin purku- ja siivoustöiden osalta.